YENİDEN DOĞUŞUN KODLARI


Deprem Sonrası Kahramanmaraş'ta Yazılım ve Kodlama

06 Şubat 2023 tarihinde çok büyük bir felaket yaşadık ve bir çok insanımızı, eşimizi ve dostumuzu kaybettik. Kalbimiz buruk ve çok üzgünüz. Hepsini rahmetle anıyoruz.

Deprem sonrası bölgenin kalkınmasına katkı sunmak ve Maraş Teknoloji Üssü'nde yazılım ve kodlama yapmak isteyenler deprem sonrası durumu merak ettiklerinden bu konuda çok fazla soru almaktayız. Bu soru işaretlerini gidermek için bir bilgi yazısı yazma ihtiyacı oluşmuştur. Kahramanmaraş ve Maraş Teknoloji Üssü’nün de olduğu Onikişubat ilçesi özelinde deprem sonrası için olumlu ve olumsuz durumlar bilgi sahibi olmak isteyenlerin istifadesine sunulmuştur.

Maraş Teknoloji Üssü Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde bulunmaktadır. İlçemiz 2000’li yılların sonrasında gelişmeye başlayan bir ilçe olduğundan yeni bir ilçedir. Yeni bir ilçe olmasından dolayı da neredeyse tüm yapılar yönetmeliklere uygun inşa edilmiştir.

Bu yüzdendir ki 06 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminden en az etkilenen ilçelerden biridir. 7.5 üzeri 2 deprem görmesine rağmen ilçemizdeki bir çok bina az hasarlıdır. Bazı binalarda hasar bile bulunmamaktadır.

Ayrıca deprem sonrasında bile Kahramanmaraş'ın hava kalitesi çok iyi seviyededir. Bunda bölgede çok fazla orman ve ağacın, barajların, fazla miktarda akarsuyun ve temiz bir doğasının olmasının etkisi vardır.

Fakat deprem sonrası Kahramanmaraş’taki olumlu ve olumsuz durumları ifade etmeden önce biraz beyin fırtınası yapmakta fayda görüyoruz.

Bazen büyük bir felaketten sonra kalkınma ve yaşam kalitesinin artması normalden çok daha hızlı olabilmektedir. Felaket sonrası dönem, yeniden yapılanma ve kalkınma için birçok fırsat da sunar. Birçok alanda olduğu gibi yazılım alanında çalışanlar da bu fırsatları iyi değerlendirebilir.


Tarihteki Benzer Felaketler

Tarih, bize yol göstermesi açısından da önemlidir. Örneğin; II. Dünya Savaşı sonrasında Japonya, Kore Savaşı (1950-1953) sonrasında Güney Kore, büyük bir yıkım ve yoksullukla karşı karşıya kalmıştır. Bu ülkeler savaş ve felaketin etkisiyle büyük ölçüde tahrip olmuş ve ekonomik olarak çökmüştür. Ancak, teknolojiyi, insan kaynaklarını ve sonrasında da yazılımı etkin bir şekilde kullanarak hızlı bir kalkınma sürecine girmiş, yenilikçi endüstriler ve yüksek kaliteli üretim konusunda uzmanlaşarak dünya ekonomisinde önemli bir rol oynamıştır.

Bu dönemde, felaket gören yerlerde teknolojiye büyük yatırımlar yapılmış, araştırma ve geliştirmeye odaklanılmış ve insan kaynaklarına büyük önem verilmiştir. İnsanlar da bu dönemdeki iş fırsatlarını iyi değerlendirerek çok iyi kariyerler yapmıştır.

Deprem sonrası yaraların daha hızlı sarılması ve ülkemize daha fazla işgücü ve yazılımcı kazandırılması için bizler de Maraş Teknoloji Üssü olarak yazılımcı yetiştirme kursları ile yazılım seven ama imkânı olmayanlara destek sunmayı amaçladık. Bu kapsamda herkesin başvurabileceği yazılım geliştirme kursları açtık.

Deprem sonrasında firmalarımıza başvuru miktarı yüksek oranda artmıştır. Deprem sonrasındaki 5 ay içinde 35 yeni arkadaşımız aramıza katılmıştır. Böylece yazılım ekosistemimiz eskisinden çok daha güçlü hale gelerek yeni projeler üretmeye başlamıştır.


Maraş Teknoloji Üssü'nün bulunduğu; Onikişubat İlçesi

Kahramanmaraş'a ve Maraş Teknoloji Üssü’ne gelecek yazılımcı arkadaşlarımıza yardımcı olması ve önbilgi sunması için deprem sonrasında bölgenin olumlu ve olumsuz durumlarını derledik.

  • Deprem riski ve doğal afetlere karşı önlemler: Ülkemiz bir deprem bölgesidir. Kahramanmaraş’ta tarihte 1114, 1513 ve 2023 yıllarında büyük deprem yaşanmıştır. Uzmanlar Kahramanmaraş deprem faylarının ortalama 500 yılda bir kırıldığını, yaşanan deprem nedeniyle de üzerindeki stresi attığını ifade etmektedir. Ortalama 6 ay devam etmesi beklenen artçı depremler de artık giderek azalmış ve bitme noktasına gelmiştir. Bu açıdan deprem sonrasında, bölgede deprem riskinin çok azaldığını ifade edebiliriz. Hatta artık deprem riski açısından uzunca bir süre ülkemizdeki en güvenli yer haline geldiğini söyleyebiliriz.
    Deprem yaşamış bölgelerin çoğunluğunda, özellikle yaşanan deprem sonrasında dersler çıkarılmış ve doğal afetlere karşı önlemler konusunda iyi bir hazırlık yapılmıştır. Örneğin, acil durum planları, afet yönetim sistemi ve hızlı müdahale ekipleri gibi faktörler yeniden gözden geçirilmiştir.
  • Coğrafi konum: Onikişubat ilçesi, deprem riski açısından düşük bir bölgede yer almaktadır. Bu nedenle, yazılımcılar ve çalışanlar deprem endişesi yaşamadan güvenli bir ortamda çalışabilmektedir. Maraş Teknoloji Üssü’nün bulunduğu bina da sağlam yapıyla inşa edildiğinden az hazarla bu büyük depremi atlatmıştır. Şu an tüm hızıyla ve yeni katılan yazılımcılarla kod yazmaya devam edilmektedir.
  • İnşaat standartları: İlçemizin yeni bir ilçe olması, yapılaşmanın modern inşaat standartlarına uygun şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlamıştır. İş yerinizin de bu standartlara uygun olarak inşa edildiğini ve güvenli bir yapıya sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
  • Altyapı: Onikişubat ilçesi modern altyapıya sahiptir. Deprem sonrasında yüksek hızlı internet bağlantısı, elektrik ve su kaynakları gibi önemli altyapı unsurları çok daha iyi düzeye getirilmiştir. Böylece işlemleriniz kesintisiz bir şekilde sürdürülebilir.
  • Yaşam kalitesi: Onikişubat ilçesi, genellikle büyük şehirlerdeki yoğunluktan uzak, daha sakin bir yaşam tarzını tercih eden yazılımcılar için cazip bir yerdir. Doğal güzelliklere sahip olması, ulaşım kolaylığı ve yaşam maliyetlerinin daha düşük olması gibi faktörlerinden dolayı yazılımcılar için artık çok daha ideal bir ortamdır.
  • Sosyal ve kültürel etkinlikler: Özellikle EXPO2023 etkinlikleri Maraş Teknoloji Üssü'ne 5 dk mesafede bulunduğundan dolayı sosyal etkinlikler açısından da eskisinden çok daha ileri seviyeye gelmiş olacaktır. 12 Ağustos 2023 tarihinde EXPO2023 açılışı yapılacak ve tüm dünyadan girişimci, yazılımcı ve turistin uğrak yeri haline gelmiş olacaktır. Böylece yazılımcılarımız çalışma saatleri dışında da keyifli vakit geçirebilecekleri bir ortam bulabilecektir. Spor etkinlikleri, festivaller, sanatsal etkinlikler gibi unsurlarla sosyal etkinlik açısından çok daha cazip hale gelmiş olacaktır.
  • Eğitim olanakları: Yakınımızda bulunan KSÜ öğrencileri, yazılım ve teknoloji alanında güçlü bölümlerde eğitim görmektedir. Sponsor olduğumuz KSÜ Elektromobil -Teknoloji Geliştirme Ve Uygulama Topluluğu katılmış olduğu Teknofest yarışmasında Kurul Özel ödülünü almıştır. Bu gibi durumlar, yeni mezunlar veya stajyerler için işe alım sürecinde avantaj sağlamaktadır.
  • İşbirliği fırsatları: Maraş Teknoloji Üssü'nde firma ve projelerimiz geniş bir ağa sahiptir. Hem ulusal hem global işbirliği potansiyeli çok yüksektir. Bulunduğumuz ekosistemde çok fazla proje, firma veya işletme olduğundan dolayı diğer yazılım firmaları ve teknoloji girişimleriyle işbirliği yapma fırsatlarına sahip olabilirsiniz.
  • E-ticaret desteği: Deprem bölgesinde ikamet edenlere bir çok eticaret firması ücretsiz kargo, indirim vb tanımlamaktadır. Bununla beraber ücretsiz reklam desteği vb desteği gibi çok fazla destek bulunmaktadır.
  • İş yaşam dengesi: Büyük şehirlerdeki yoğun iş temposu ve stresli yaşam tarzı, birçok yazılımcının motivasyonunu düşürebilmektedir. Onikişubat ilçesi, daha sakin bir yaşam tarzı sunarak yazılımcılara iş-yaşam dengesini sağlama fırsatı sunmaktadır. Böylece, yazılımcıların işlerini daha verimli bir şekilde yapabilecekleri ve aynı zamanda kendilerine vakit ayırabilecekleri bir ortam sağlanmaktadır.
  • Yatırım ve destekler: Kahramanmaraş ve özellikle yazılımın merkezi olma hedefindeki Onikişubat ilçesi, yazılım ve teknoloji sektörünün gelişmesi için yatırımlar ve destekler sunmaktadır. Örneğin, yerel yönetimin teşvik programları, işbirliği olanakları veya eğitim destekleri gibi faktörler eskisinden daha çok desteklenmektedir. Bu da bölgeye gelmek isteyen yeni yazılımcılar için büyüme ve gelişme fırsatlarının çok daha fazla olduğu anlamı taşımaktadır.

Bununla birlikle bölgede olumsuz olarak da değerlendirilecek durumlar vardır. Özetle ifade etmek gerekirse;


  • Şebeke suyu içilebilir durumda olmasına rağmen birkaç ay daha tedbiren su almak gerekebilir.
  • Altyapı iyileştirmelerinden dolayı bazı yollar geçici süre kapalı olabilmektedir.
  • İş gücü piyasasında rekabet deprem sonrasında artmıştır.
  • Bankacılık faaliyetlerinin bir bölümü konteynerlerde devam etmektedir.
  • İşyerlerinden yer değiştirenler vb. olduğundan google haritalar gibi online haritalar tam net sonuç vermeyebilmektedir.

Yeniden Dirilişin Kodları

Çöktük ama yeniden ayağa kalktık.

+700m2 ar-ge merkezimizin tadilatlarını yaptık ve yeniden hizmet vermeye başladık.

Şehrimizi yokluğa terk etmemeye ant içmiş ve Kahramanmaraş’tan vazgeçmeyeceğiz diyen genç yazılımcı arkadaşlarımız artık yuvalarına geri dönüyor. Yakında çok daha kalabalık ve büyük olacağız. Kaldığımız yerden iki kat hızla yolumuza devam edeceğiz. Eski neşemiz olmayabilir ama eskisinden çok daha fazla motivasyonumuz var.

Çok daha büyük bir kampüs kuracağız. Dönmek isteyen arkadaşlarımız ile yeniden başlayacağız, işsiz kalan on binlerce insana umut olacağız.

Bölgede 100 kişi değil, 500 kişi olacağız. 6 Şubat 2023 tarihini unutmayacağız ama üzerine bir tarih de biz yazacağız.

Yıkık şehirlerin ne olup bittiğinden habersiz küçük çocuklarına, yaşanacak güzel bir hayat bırakmak için çalışacağız.

Deprem öncesinde olduğu gibi, ofisimizde bulunan toplantı salonlarını boş bulmak imkânsız hale gelecek, koridorlar yeniden hayat dolacak, golf turnuvaları başlayacak.

Çalışma ortamımızı merak eden öğrenciler yeniden ofislerimize gezmeye gelecek ve heyecanlanarak ayrılacak, anne babalar bizler için dualar ettiklerini anlatacak.

Maraş Teknoloji Üssü bölgenin umut dolu geleceği olmaya devam edecek.

Yeniden doğuşun kodları genç yazılımcılardaki azim ve motivasyonda gizli. Eğer siz de bu azme sahipseniz Maraş Teknoloji Üssü'ndeki firma ve start-up'ların birinde kod yazmaya başlayabilirsiniz. Herhangi bir sorunuzda veya bu yolculuğa katılmak istediğinizde buradan mail atarak gönül rahatlığı ile bize ulaşabilirsiniz.

Kahramanmaraş Maraş Teknoloji Üssü
Esentepe Mahallesi, Haberler Sk. No:13
ŞİŞLİ / İSTANBUL
www.tsoft.com.tr

Bursa Satış Ofisi
906 Broadway, Suite 100 , San Francisco, CA 94133
KALİFORNİYA / AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ www.tsoft.us

İstanbul Ar-Ge Merkezi YTÜ Teknopark
Yıldız Teknik Üniv. Davutpaşa Kamp. Teknopark D2 Blok K2 No:104
ESENLER / İSTANBUL

Kahramanmaraş Maraş Teknoloji Üssü
KSÜ Avşar Kampüsü Teknokent Bina No:259 Kat:2 No:41
ONİKİŞUBAT / KAHRAMANMARAŞ

İstanbul Ar-Ge Merkezi YTÜ Teknopark
Maltepe Caddesi No:46-48 D:25
BAYRAMPAŞA / İSTANBUL

Ankara Satış Ofisi
Kızılırmak Mah. Dumlupınar Bulvarı Next Level Kat:16
ÇANKAYA / ANKARA

Bursa Satış Ofisi
Konak Mah. Lefkoşe Cad. Barış Sok. Ofis Plaza
NİLÜFER / BURSA