Php Developer Yol Haritası


Neden PHP?

Çoğunlukla programlamaya başlanırken yaşanılan en büyük problem nereden başlanacağının ve neler yapılacağının bilinmemesidir. Aslında bu yazımız Web Sitesi üretmek isteyen ya da Web Servisleri geliştirmek isteyenleri ilgilendirmektedir.

Php geliştiricisi olmak için bir tek tutkunuzun olması yeterlidir o da web geliştiriciliği. Php’nin diğer dillere nazaran zor olduğu söylenebilir fakat bu tanımlama hiç doğru değildir ve hatta belki de programlamanın bütün keyiflerini alabileceğiniz ve kolayca öğrenebileceğiniz bir programlama dilidir.

Kendi tecrübelerimden konuşacak olursam daha önceleri: C, C++, Java, NodeJS ve Python dilleriyle geliştirmeler yaptım. Üniversite eğitimimde C dili ile başlayan programlama serüvenimde veri yapıları, işletim sistemleri, oyun programlama ve görüntü işleme ile ilgili çeşitli deneyimler edinmiştim. Bu tecrübe haliyle diğer dillerin inceliklerini keşfederken bana ciddi anlamda katkısı olmuştu. Genel olarak C yazım kuralları (syntax’ına) aşina bir kişinin en azından kendi deneyimlediği dilleri öğrenmesi çok daha hızlı ve verimli olacaktır.

Yukarıdaki bahsettiğim dillerin amaçları yazılımın çok çeşitli sektörleri için faydalı olurken; Php daha çok web programlamada daha üstün bir dil olarak düşünülmelidir. Son zamanların parlayan yıldızı NodeJS her ne kadar bu alanda daha çok tercih edilmeye başlansa da, Php’nin yadsınamayacak tecrübesi daima konuşuluyor olacaktır.

Php bilindiği üzere direkt olarak HTML taglarının arasına yazılabilmektedir. Hızlı şekilde bir websitesi geliştirilmek istendiğinde Php dili ile basit bir çatı oluşturulup kolayca geliştirme yapılabilmektedir. Bunun yanında birçok hazır framework ile kolayca içerdikleri araçlarla ve özellikleriyle geliştirme süresi çok daha kısa sürdürebilir.

Kod karmaşası frameworkler ile çoğunlukla minimuma indirgenir. Birçok framework MVC yapısına uygundur. Yani bir websitesini kolaylıkla oluşturmak için gerekecek olan bütün araçlara sahiptir. Bunlara aynı zamanda Full-Stack web frameworkleri adı da verilir. Örnek vermek gerekirse Symfony, Laravel, Codeigniter çok popüler full-stack web frameworkleridir. Öğrenmesi ve kullanımı son derece kolay frameworklerdir.

Servislerin Önemi

Bunun dışında API ya da servis geliştirmeleri için özelleştirilmiş frameworkler de bulunmaktadır. Bu türden frameworklere Micro web frameworkleri adı verilir. Örneğin Lumen servis geliştirmeleri için daha uygundur. Daha spesifik olan işlemlerde tercih edilir örnek vermek gerekirse; belirli sürelerde kur birimlerinin güncellenmesi, hava durumunun güncellenmesi ya da API için gerekebilecek verilerin sunulmasında çok daha verimli olacak bir frameworktur.

Bu alanda çok fazla geliştiricinin bulunması özellikle öğrenimini daha da kolaylaştırır. İnternet üzerinde bir websitesi oluşturduktan sonra bunu yayınlamak için bir Linux sunucuya sahip olmanız yeterlidir. Haliyle sunucu maliyetleri de çok yüksek olmayacaktır.

Açık Kaynak
Github üzerinde tonlarca açık-kaynak paketlerin varlığı Php için çok büyük bir ganimettir. Aynı zamanda dokümantasyonları açıklayıcı olması ve uygulanmasını kolaylaştırmaktadır.

Veri Tabanları ile Uyumu

MySql, Ms-Sql, Sqlite, PostgreSql, Redis ve MongoDb vb. etkileşime girmek ve kullanmak çok kolaydır. Çünkü her biri için Php kütüphaneleri bulunmaktadır.

Eğer web alanında uzmanlaşmak istiyorsanız sizin için vazgeçilmek dillerden birisi PHP olacaktır. Dünya genelindeki internet sitelerinin yarıdan fazlasının PHP ile yazıldığını hatırlamakta fayda vardır. Ayrıca PHP çok geniş iş fırsatlarını barındıran bir dildir.

Birtan Taşkın Php Developer

Kahramanmaraş Maraş Teknoloji Üssü
Esentepe Mahallesi, Haberler Sk. No:13
ŞİŞLİ / İSTANBUL
www.tsoft.com.tr

Bursa Satış Ofisi
906 Broadway, Suite 100 , San Francisco, CA 94133
KALİFORNİYA / AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ www.tsoft.us

İstanbul Ar-Ge Merkezi YTÜ Teknopark
Yıldız Teknik Üniv. Davutpaşa Kamp. Teknopark D2 Blok K2 No:104
ESENLER / İSTANBUL

Kahramanmaraş Maraş Teknoloji Üssü
KSÜ Avşar Kampüsü Teknokent Bina No:259 Kat:2 No:41
ONİKİŞUBAT / KAHRAMANMARAŞ

İstanbul Ar-Ge Merkezi YTÜ Teknopark
Maltepe Caddesi No:46-48 D:25
BAYRAMPAŞA / İSTANBUL

Ankara Satış Ofisi
Kızılırmak Mah. Dumlupınar Bulvarı Next Level Kat:16
ÇANKAYA / ANKARA

Bursa Satış Ofisi
Konak Mah. Lefkoşe Cad. Barış Sok. Ofis Plaza
NİLÜFER / BURSA