DevOps nedir?
Development Operations olarak geçen DevOps, ‘geliştirme’ ve ‘operasyonlar’ anlamına gelmektedir.
DevOps yazılım geliştirenler ve operasyon sürecindekilerin birlikte çalışması olarak tarif edilse de genel anlamda geniş bir kitleyi ifade eder. Yazılım ekiplerinin sanal ortamlarını hazırlar, operasyon ekiplerinin süreçlerini iyileştirmeye yardımcı olur. Bilgi teknolojileri ile yazılım geliştiricileri arasında köprü vaziyetindedir. DevOps ya da Türkiye’de kullanılan tabiri ile Bulut Bilişim Uzmanları teknoloji firmaları için vazgeçilmez hale gelmişlerdir.
DevOps ne yapar?
DevOps ile çalışma deneyimi olmayanlar için en sık sorulan sorulardan biri sürdürülebilir yazılım geliştirme sürecinin nasıl çalıştığıdır. Otomasyon, Devops’un en önemli bileşenlerinden biridir. Otomasyon en basit tanımıyla insan ile makine elemanları arasında gerçekleştirilen belirli bir faaliyetin paylaşılması olarak ifade edilebilir. Bu döngü sürekli çalışır ve uygulama sırasında ortaya çıkabilecek sorunların ortadan kaldırılmasını sağlar. Kullanıcılar DevOps ile çalışırken çeşitli otomasyon araçlarını kullanarak yazdıkları kodu test edebilirler. Test aşaması, DevOps’un en işlevsel yönlerinden biridir. Çünkü projenin süreçlerini önemli ölçüde kısaltmayı sağlar. DevOps ile çalışarak başarılı olan bir ekibin işbirlikçi yönü gelişmiş demektir. Uyum esastır.
DevOps neleri bilmeldir?
- Linux’un temel kavramlarını tanımak ve bilgisayar programlama dilleri hakkında sağlam bir bilgiye sahip olmak,
- Tüm dağıtım ve entegrasyon sürecinin düzenleyebilmek için BT operasyonları ve admin rolleri hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olmak,
- Kaynak kodlarını yönetmek için çeşitli açık kaynaklı teknolojiler ve araçlarla çalışmak,
- Yazılım kodlarını dağıtmak ve test etmek,
- Yazılım geliştirerek otomasyon araçlarının sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamak.
- Bulut Bilişim Uzmanı olabilmek için, BT iş birimleri ve yazılım geliştiricilerle birlikte çalışarak şirket verimliliğini arttırmak, linux shell scripting, powershell temelleri, python scripting, infrastructure as code, configuration management, monitoring, continuous integration gibi eğitimlerin alınmış olması gerekir.
Sizlerde sunucuların siyah ekranlarında çalışmaktan haz duyuyorsanız hemen öğrenmeye başlayın.
Yarın değil, bugün..
Hüseyin Ensar YAZGAN Bulut Bilişim Uzmanı